Kosaram
Regisztráció
Címsor díszitőelem

gaultmillau.hu, a művelt alkoholista

Címsor díszitőelem
Rólunk mondták idézőjel ikon

Az olaszrizling fővárosa - Csopak

gaultmillau.hu, a művelt alkoholista újságcikke a Csopaki Rizlingekről

Néha úgy érzem, hogy itthon már semmi újat nem tudnak mutatni. Nyilván tévedés, de amiről nem tudok, arról nem tudok. A tévedés másik fontos eleme, hogy van amiről tudok, de nem ismerem, mert nem hiszem el, hogy ismerni érdemes. Csopakot hosszú időn át ebbe a fachba utaltam.

Ha nem írok a Szent Donát Pince Kishegy Olaszrizlingjéről, egy egész csillagrendszer marad a láthatáromon túl. Hiába írtam éveken át az odisszeát, a legnagyobb hazai olaszrizling-mozgalommal kölcsönösen nem vettünk egymásról tudomást. Ennek részemről a fő oka az volt, hogy a páholy vezéralakjának, Jásdi Istvánnak a csúcsborait soha nem szerettem, és minthogy a csopaki rizlingeket az ő borain keresztül ítéltem meg, nem is törtem magam, hogy jobban megismerjem őket. Az meg csak természetes, hogy a boros sajtót gondosan követő Jásdi István sem rám gondolt elsőként, amikor a mozgalom népszerűsítésére potenciálisan alkalmas neveket vette sorra.
Aztán eljött az áttörés, írtam a Szent Donát Kishegyről, majd a Jásdi Ranolderről, és néhány héttel később meghívást kaptam a Vinea Csopak Bormustrára. Elmenni nem tudtam, de kaptam egy bő merítést a Kódex védjegyes dűlőborokból (plusz néhány jelölt).

Amikor a borok kóstolása előtt beleolvastam a Csopaki Kódex előírásaiba, olyan érzésem támadt, mintha egy vasútmodell szakkörre nyitottam volna rá. Csillogó szemű gyerekek, mély beleéléssel Burgundiát játszanak. Vagy legalább Tokajt. Nem tudtam, hogy sírjak vagy nevessek. Aztán jött a kóstolás, és a véletlenszerűen kiválasztott első két palack olyan színvonalat képviselt, hogy a sírás/nevetés szűk félóra alatt ámulat/kíváncsiságba csapott át. Az infantilis, pocakos úttörők az orrom előtt alakultak át harcedzett pionírokká és városalapító atyákká.

Az első epizódon belül is szerencsésen görbült a dramaturgia: a so-so kezdésre meredek emelkedés és dombornyomásos happy end következett (az első palack erősen kénes volt, a második pedig vékonynak tűnt az első után). A sorozat egészét tekintve pedig bőven volt annyi hullámvölgy, hogy a hegyekről joggal hihetem, nem elfogultság vagy pillanatnyi eufória gyűrte fel őket.

 

Söptei Nagykút 2013

Életem első Söptei-bora. A sor egyik legjobbja, egyúttal az egyik legjobb magyar olaszrizling, amit valaha kóstoltam. Szépen él az évjárat kínálta lehetőségekkel: magas extrakt + magas sav + kései szüretes jegyek = erőteljes, csupa íz bor. Apait, anyait beleadhattak, nem a legkifinomultabb stílus, de annál izgalmasabb, tartalmasabb. A nagy test, a tömör szerkezet ellenére is száraz és eleven. Nagyon szépen kitöltött korty, meglepő ízmélység. Mintha rajnai ihlette volna meg az olaszrizlinget. Alig várom, hogy piacra kerüljön, és mondjuk ősszel újra kóstolhassam (nyitáskor még zavaróan kénes volt, de félóra alatt kitisztult).

14 pont (3000-3500 Ft, még nincs forgalomban). Talaj: márga, agyag; tőkék életkora: 25-30 év. Minősített dűlőbor.

Petrányi Szitahegy 2013

Életem első Petrányi-bora. A kóstoló legjobbja, egyúttal talán a legjobb olaszrizling, amit jelenleg ismerek. A Söpteivel kiváló párost alkottak, mert míg az az erő és volumen bora, ez elegáns és kifinomult. Rengeteg finom árnyalat, és megadja az esélyt, hogy lehajoljunk hozzá, és elbíbelődjünk vele: egyszerre nyugodt és friss. Varratmentes. Szépen felépülő, arányos szerkezet. Virágos, vegetális, mézes, sós jegyek. Nemzetközi szint. Bakó Ambrus 2010-ese óta nem találkoztam ilyen elegáns olaszrizlinggel.

15 pont (3000-3500 Ft, még nincs forgalomban). Talaj: mészkő, lösz; tőkék életkora: 10-15 év. Minősített dűlőbor.

Jásdi Lőczedomb 2013

Lehet, hogy csak divat, lehet, hogy kinövöm, de nem szeretem a nyilvánvaló hordóhatást. Ha gyakrabban kóstolnék érettebb évjáratokat, könnyebben elhinném, hogy a szembeötlő tölgy és pörk idővel feloldódik a borban (vagy biztosan tudnám, hogy once a fa, always a fa).

Jásdi István prémium boraitól mindig a hordó vette el a kedvemet. Ez az olaszrizling is félúton van az előző kettő által képviselt, erősen különböző, de mégiscsak olaszrizlinges világ és egy szerényebb burgundi chardonnay között. Voltak pillanatok, amikor tolerálhatónak, sőt tetszetősnek találtam a vaníliát és a vele járó édeskés tónust, máskor nem. Kétségtelenül igényes alapanyag, jó tartással, talán hosszú élettel, de „el lett sózva”. És ezt a „sót” már nem lehet kikanalazni belőle. Hiába jó bor, még jobb alapanyag, a Söptei és a Petrányi mellett egyszerűen nem lehetett nem észrevenni, hogy a fa mennyire belepiszkál az illatba, textúrába, ízbe. (Az elég jó legnagyobb ellensége a jó.)

12 pont - 3500 Ft (beszerzési helyek: Jásdi Vinotéka, Jásdi Borterasz, Bortársaság). Talaj: permi vörös agyag; tőkék életkora: 25-30 év. Minősített dűlőbor.

Jásdi Siralomvágó 2013

Majdnem kitehetném a macskakörmöt. Macon-szerűség élesebb savakkal, kevesebb színnel. Az illatban a vaníliás, gyömbéres szerethető jegyek cellulózos, pörkölt mogyorós jegyekkel keverednek. Bár az illat gyümölcsmentes, a kortyba fölfedezhető némi őszibarack. Alapvetően azonban aromaszegény. Megmutatja, hogy meddig lehet eljutni pusztán szerkezettel. Koncentrált, nem nehézkes, jó tartású bor.

11-12 pont - 4900 Ft (beszerzési helyek: Jásdi Vinotéka, Jásdi Borterasz, Bortársaság) Talaj: permi vörös agyag és márga; tőkék életkora: 15-20 év. Minősített dűlőbor.

 

Koralevics Nagykút 2013

Életem első Koralevics-bora. Az összes ismert savat lehet rajta tanulmányozni, a csert is beleértve. És még almás, savanykás. Nem lettünk barátok, de azért szívesen megkóstolnám egy melegebb évjáratból származó, érettebb elődjét/utódját.

Talaj: márga, agyag; tőkék életkora: 10-15 év. Minősített dűlőbor.

Fekete Hegyalja 2013

Életem első Fekete-bora (mármint csopaki Fekete). Ahogy a természet adta. Felismerhető fajtajelleg. A savak azonban itt is törnek, talán zúznak is. Savanya. Érdekelnének a részletek, de a sav-attak elsöpri a merengő mérlegelés esélyét.

Talaj: mészkő, lösz; tőkék életkora: 10-15 év. Minősített dűlőbor.

Guden Kertmög 2013

Életem első Guden-bora. Ezüst középút. A Jásdi-ösvényen menetel. Egy árnyalattal kevésbé hordófüggő, de aromatikájában visszafogottabb. Szépen elkészített, testes, komoly anyag, jó egyensúllyal. Szexepíl csak nyomokban. Szerkezetivóknak.

11 pont - 3000 Ft (beszerzési helyek: Jásdi Borterasz, Chianti Delikát Veszprém, Kredenc Balatonfüred). Talaj: permi vörös agyag és márga; tőkék életkora: 25-30 év. Minősített dűlőbor.

Szent Donát Kishegy 2013

Az első találkozáskor nehezebb volt az értékeit fölfedeznem. Most már tudtam, hogy mire számíthatok, és ebben a kontextusban világosabban kirajzolódtak az erényei. 
Nagy egyéniség. Virágos, fűszeres, sós, nyitott illat. Kóstolva egy önálló világ: feszes, árnyalatokban mégis gazdag, sós, minerális, minimális gyümölccsel és zellerszáras fanyarsággal. Csontszáraz. A korty közepe tömör, húsos, izgalmasan pikáns. Fontos fejezet az olaszrizling fejlődéstörténetében.

Nagy előnye, hogy kapható. 3600 Ft.

14 pont. Talaj: mészkő, lösz; tőkék életkora: 60-80 év. Minősített dűlőbor.

A ráadás:

Fekete Hegyalja „Ötsoros” 2013 (hordóválogatás)

Egyszerű és savanya. Citrompótló és fenolosság. Szárít. Nem pontozom.

Talaj: mészkő, lösz; tőkék életkora: 10-15 év.

Szent Donát Berekhát 2013

A Kishegynél szerényebb tehetség. Viszonylag kifinomult, közepesen intenzív, finom vegetális, citrusos, virágos jegyekkel és határozottan érezhető fával. Kóstolva mézes, körtés, sós, a textúra enyhén krémes, a fa kissé megédesíti. A lecsengés a pörkölési jegyek mellett őszibarackos, mandulásan fanyar.

12 pont - 3500 Ft

Szent Donát Nagykút 2013

A Kishegy méltó párja. Intenzív, nyitott, izgalmas, egyedi illat. Virágok, mandarin, némi füst. Kóstolva áttetsző, részletgazdag, finoman vibráló savakkal. Az őszibarackos gyümölcsösség a zellerszáras, mandulás fanyarság és a sósság különleges ízkombinációt alkot. Hosszú. Jó inni. A Kishegynél szerethetőbb, de egy fokkal kevésbé eredeti.

14 pont - 3500 Ft

 

Megpróbáltam az eredetvédelem előírásait és célkitűzéseit tömören összefoglalni (az igazit itt lehet elolvasni):

Hegybor: csopaki + olaszrizling.

Dűlőbor: hegybor + természetesség + dűlőválogatás. 
(Ez a forgalomba kerülő borok kb. 10 százalékát teszi ki. A kissé homályos „természetesség” nagyjából ezt jelenti: gyomirtó és rovarölőszerek tiltása, lehetőleg természetes élesztő használata, kénen és természetes derítőszereken kívül bármilyen adalék a musthoz vagy borhoz adásának tiltása (cukor- és savpótlás is tilos)).

Az alkohol nem haladhatja meg a 13,5 százalékot. A cél tartalmas, de egyben elegáns termőhelyi borok készítése, a szőlő fenolos és cukros érésének fedésbe hozása, a savak megőrzése, hogy legyen tartalék a palackos érlelésre.

Alacsony terhelés: legfeljebb 40 hl/ha, kb. 1 kg/tőke

Optimális érettség: 13 százalék körüli alkohol, kb. 6 gramm sav

Semleges erjesztés, elegánsan visszafogott aromakarakter

Visszafogott hordóhasználat

Minél hosszabb palackos érlelés (kötelezően minimum 3 hónap, a gyakorlati átlag azonban legalább 6-8 hónap)

Friss hírek

Kedves Vendégeink, A pestiek ne feledjék, szombaton a Corinthiában is találkozhatnak két borunkkal, ahol illusztris társaságban…

Közeleg az év végi, karácsonyi céges összejövetelek ideje. Bizonyára Önnek is fontos, hogy kollégáival méltó módon, méltó helyen…

Kiemelt boraink

Termék fotó
Minőségi száraz fehérbor
2.300 FT
Termék fotó
Száraz fehérbor
3.450 FT
Termék fotó
Félszáraz fehérbor
2.500 FT