Kosaram
Regisztráció
Címsor díszitőelem

Borigo Magazin

Címsor díszitőelem
Rólunk mondták idézőjel ikon

A Balaton északi partján fekvő Csopakon a Petrányi Pincészet a 2001-es első szüret óta mára mérvadó műhellyé nőtte ki magát.

Kézműves fehér- és vörösboraikkal sorra nyerik a helyi és országos versenyeket. Idén a Balatonfüred-Csopaki borvidéki versenyen az Olaszrizling és a Derű cuvée érdemelt aranyérmet, az Országos Borversenyen pedig, hatalmas elismerésképpen a Derű cuvée és a Sárga Muskotály nyert aranyat!

Családunk gazdálkodói gyökerei még dédnagyapámhoz vezethetőek vissza. Bármilyen hihetetlen, annó a mostani Örs vezér tér környéke teljesen falusias környezet volt, dédapám ottani földjein az egész család gazdálkodott – meséli az édesapja révén már második generációs boros gazdának számító Petrányi Zoltán. – Ahogy édesapám egyre idősebb lett, úgy ő is egyre jobban kötődött a földműveléshez, és bizony én is úgy érzem, az evilági javak egyre kevésbé jelentenek értéket a számomra, ezért a család visszatérése a természethez afféle hazatérés nekem. Három éves lehettem, amikor édesapám megvette Csopakon az első telkét az üdülőövezetben. A jó pár évvel később vett első szőlőbirtok már közös szerzemény volt. 1998-ban vásároltuk meg az első olyan területet, ami szőlőtermelésre is alkalmas volt. Sétáltunk a hegyoldalban apámmal, mikor megláttunk egy táblát: ez a telek eladó. Azonnal azt mondtuk: ez kell nekünk. Az volt az első hektárunk. Aztán szép lassan vásároltuk össze a második hektárt 27 tulajdonostól. Mindegyiken különböző fajtájú és állapotú szőlők voltak, így mindent újra kellett telepíteni. De mivel mindent, amibe belefog a családunk, maximális odafigyeléssel, precízen és szorgalmasan csinálunk, a nagy munka sikerrel járt.

A híres csopaki olaszrizling minden évben kihívás a Petrányi Pince számára, mely részt vett a Csopaki Kódex létrehozásában. Ez a szabályozás, afféle csopaki olaszrizling-alkotmány szigorúan előírja a Csopaki olaszrizling készítésének kritériumait. Mi is e regulák mentén készítjük az olaszrizlingünket, mely Csopaki néven idén jön ki először. Jó néhány szőlősgazda van a borvidéken, aki egyetért a szigorú minőségi követelményekkel, így állhatott össze a közösség és a Csopaki Kódex. Öttagú ellenőrzőbizottságunk szakértőkből áll, így ha nem megfelelő a szőlő vagy a bor minősége, akár ki is lehet kerülni ebből a közösségből – Csopakon és környékén a talaj a triász mészkőtől a márgás, löszös, homokos málladékokon keresztül a kristályos paláig változatosan keveredik és rétegződik, ami nagyon alkalmassá teszi ezt a hagyományosan fehérborosnak tartott tájat a cabernet sauvignon, a merlot és a kékfrankos termesztésére is. Cabernet sauvignon borunk, a Magyar Tudományos Akadémia rangos borversenyén a három legjobb vörösbor között szerepelt 2011.-ben. A szép vörösbor titka a jó talaj mellett, hogy nemcsak nagyon magas a napsütéses órák száma, de érvényesül a Balaton temperáló hatása is. Az egyenletesen magas minőség, amit a franciák kiváltságának tartanak, nálunk egy kiegyensúlyozott évben ugyanakkora eséllyel adatik meg, mint a mediterrán termőtájakon. Ezért egy még mediterránabb szőlő, a shiraz felé léptünk tovább. Az ültetvény tavalyelőtt fordult termőre és máris rendkívül jó minőséget hozott.

A szomszéd gazdától vásárolt kékfrankosból és saját termelésű merlot szőlőből rozé is készül, ami nagyon keresett, gyümölcsös zamatú, üdítő bort ad. A szortimentbe beletartozik a közvetlenül az erdő alatti részen termő, rózsás illatú, egyedi hangulatú Tramini is. Ez a szőlő nagyon hálás a nappali forróságok után estefelé, a hegyekből leáramló hűsítő szellőknek, fuvallatoknak.

Értéket teremtünk, missziónak tekintjük a borkészítést. Aki ezt tisztességesen csinálja, az tudja, hogy ez nem a pénzről szól. Manapság már kevés időt tud együtt tölteni a tágabb értelemben vett család, de a borászati munka az összes generációt összehozza. A kilenc és fél éves fiam legutóbb a borhéten pogácsát árult, töpörtyűkrémes kenyeret kent. Szerintem a fiataloknál jó az alapoktól elkezdeni az üzlet és az értékek megismertetését.

Budapesten, a Ford Petrányiban, a komoly informatikai háttérrel végzett sok szereplős munka nem tudja ugyanazt az élményt adni, mint amikor eladunk egy üveg, a mi szőlőnkben termett, a mi pincénkben nevelt Petrányi-bort.

 

Friss hírek

Kedves Vendégeink, A pestiek ne feledjék, szombaton a Corinthiában is találkozhatnak két borunkkal, ahol illusztris társaságban…

Közeleg az év végi, karácsonyi céges összejövetelek ideje. Bizonyára Önnek is fontos, hogy kollégáival méltó módon, méltó helyen…

Kiemelt boraink

Termék fotó
Minőségi száraz fehérbor
2.300 FT
Termék fotó
Száraz fehérbor
3.450 FT
Termék fotó
Félszáraz fehérbor
2.500 FT