Kosaram
Regisztráció
Címsor díszitőelem

Lexikon

Címsor díszitőelem

A borivók tízparancsolata

Bort soha ne igyál éhgyomorra. Borivás előtt ne egyél édes ételeket. Mindig légy figyelemmel az egyes borfajták hőmérsékletére. Bort mindi…

Poharak

Ha szeretjük a finom borokat, tiszteljük meg azzal, hogy a megfelelő pohárba töltjük őket. Mindegyiket olyanba, amelyben legjobban kibontak…

A bor tisztasága

A szín, illat és íz mellett a tisztaság egy további fontos tényező a borbírálatnál. Higiénikusan és szakszerűen kezelt borok általában önma…

Adsztringencia

A bor csersavtartalma miatt érzett összehúzó hatás a szájban.

Agresszív

A bántóan savas fehérborok és a túlzottan savas vagy erőteljes csersavai miatt érdes vörösborok jellemzője.

Alkoholos erjedés

Olyan biokémiai folyamat, amelynek során ( például cukrokból ) alkoholok képződnek. A biokémiában megkülönböztetünk többek között alkoholos …

Almasavbomlás

Az alkoholos erjedés után bekövetkező másodlagos erjedés, mely során az almasav lágyabb tejsavra és szén-dioxidra bomlik le. Mesterségesen …

Amerikai alanyfajta

Amerikai szőlő (Vitis) fajoktól, vagy azok egymás közti keresztezéséből származó alanyfajta. Ellenállóak a filoxérának.

Animális

Illatában, ízében állati eredetű anyagokra emlékeztető bor. Főbb megjelenési formái: cserzett bőr, érlelt vadhús.

Apelláció

A francia eredetvédelmi rendszerben használt kifejezés, ahol az egyes területek kategóriákba vannak sorolva. A bor kategóriája a szőlő szár…

Aroma

A buké kifejezéshez hasonló. A buké jelentése csokor, virágcsokor, ami az aromát alakító illatokra és ízekre utal.

Ászkolás

A bor érlelése nagyméretű hordóban.

Avas bor

Elvénült, fáradt benyomást keltő, harmóniájában széteső bor. azbeszt íz: A derítéshez, (szűréshez), használt gyenge minőségű azbeszttől szá…

Avinálás

Más néven alkoholozás. A bor teljes cukortartalmának kierjedését megakadályozó (borpárlat vagy szesz hozzáadásával) eljárás. Eredményeképpe…

Áztatás

A törkölyt a musttal meghatározott ideig együtt tartják, így az illat- és zamatanyagok a szőlőhéjból vagy a bogyóhúsból a borba kerülnek.

Baltazár

Olyan palack, melynek űrtartalma 16 normál palackénak felel meg, azaz 16 x 0,75 liter, tehát 12 literes.

Barrique (kis tölgyfahordó)

Kis méretű, belül különböző intenzitással kiégetett új tölgyfahordó. Legismertebb változata 225 liter űrmértékű. A barrique hordós érlelés …

Bársonyos

Az érett, finoman csersavas bor érzete a szájban.

Borvidékek

Borvidékek: 1.   Csongrád 2.   Hajós-Baja 3.   Kunság 4.   Ászár-Neszmély 5.   Badacsony 6.   Balatonfüred-Csopak 7.   Balatonfelvidék 8. …

Borkő (tartarát)

A borból kiváló és a palack aljára, a dugó felületére lerakódó, ártalmatlan üledék. A borban semmilyen illat- és ízbeli elváltozást nem oko…

Borvirág

Borbetegség. A bor levegővel érintkező felületén virágélesztők szaporodnak el, és vékonyabb -vastagabb, fehér színű hártyát képeznek. A bor…

Botrytis cinerea (szürkerothadás)

Fertőző betegség, mely tartósan csapadékos, hűvös viszonyok között alakul ki, a szőlőben szövetelhalást, barnulást okoz. Az általában káros…

Buké

Francia eredetű szó, mely csokrot, virágcsokrot jelent. A palackos érlelés során alakul ki, összetett illat- és ízhatás.

Cru

Francia eredetű szó, jelentése termés illetve dűlő. Franciaországban a termőhely-osztályozás alapegysége.

Cukorfok

A termés minőségére utal. A magas cukorfokkal történő szüretből jobb minőségű bor készíthető.

Cukrozás

A must feljavítása cukor hozzáadásával. Célja nem az édesítés, hanem a magasabb alkoholfok, valamint a bor struktúrájának felépítése.

Cuvée (házasítás)

Legalább két bor keveréke, amelyben a különböző fajták harmonikusan kiegészítik egymást. Klasszikus hazai példája a Bikavér.

Csendes bor

Szén-dioxidot nem tartalmazó bor.

Csömöszölés

Az erjedő must felszínén úszó törkölykalapnak a must felszíne alá való merítése, a törkölykalapnak ugyanis tartósan nem szabad a levegővel …

Dekantálás

A bor áttöltése a palackból egy külön edénybe. Jellegzetesen idősebb vörösborok felszolgálásának módja. Célja, hogy az esetleges üledéktől …

Friss hírek

Kedves Vendégeink, A pestiek ne feledjék, szombaton a Corinthiában is találkozhatnak két borunkkal, ahol illusztris társaságban…

Közeleg az év végi, karácsonyi céges összejövetelek ideje. Bizonyára Önnek is fontos, hogy kollégáival méltó módon, méltó helyen…

Kiemelt boraink

Termék fotó
Minőségi száraz fehérbor
2.300 FT
Termék fotó
Száraz fehérbor
3.450 FT
Termék fotó
Félszáraz fehérbor
2.500 FT